Schoorsteen vegen
Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?
Wanneer u hout stookt, dan voorkomt u schoorsteenbrand door regelmatig en deskundig uw schoorsteen te laten vegen. Regelmatig betekent minstens eenmaal per jaar.
Schoorsteenbrand ontstaat door het in brand raken van creosoot afzetting in uw schoorsteen. Creosoot is een teerachtige substantie die bestaat uit onverbrande deeltjes en roet, en die zich afzet in uw rookkanaal. Dat geeft op termijn risico van schoorsteenbrand.
Creosoot ontstaat als de temperatuur in uw rookkanaal te laag is. Dat kan verschillende redenen hebben: stoken van onvoldoende gedroogd hout, stoken op te lage temperatuur of inregening van buitenaf waardoor de temperatuur in het rookkanaal te laag blijft. Ook slechte isolatie van het rookkanaal, of slechte trek kan een rol spelen.
Bij een gashaard is schoorsteenvegen de manier om te controleren of er geen blokkades in rookgaskanaal zitten, en of de doorvoer ook verder geheel open is.
Wat is goed schoorsteenvegen?
Goed schoorsteenvegen dat zie je: je blijft heen-en-weer vegen tot er niks meer valt. Dat is soms drie keer, soms vier of meer. Dus je herhaalt tot er niets meer naar beneden komt.
Wij vegen uw schoorsteen goed: van boven tot beneden. Vroeger deden we dat met berkentakken die we heen en weer door het rookkanaal trokken. Nu reinigen we met kunststof en roestvrijstalen borstels in allerlei groottes, afhankelijk van de grootte van uw rookgaskanaal.
Brandschade door schoorsteenbrand is gedekt in de basisdekking van elke opstalverzekering. Maar uw verzekeraar vraagt wel van u dat u zelf al het redelijk hebt gedaan om dergelijke schade te voorkomen. Als u door ons uw schoorsteen laat vegen dan voldoet u aan die vereiste. Zeker omdat wij zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.
Bij het vegen constateren we direct of uw schoorsteenkanaal verstopt is. Mocht dat zo zijn, dan verhelpen we dat eerst.
We vegen het liefst van buitenaf, maar tegenwoordig gaat het ook goed van binnenuit.
Het gaat er om dat je het nieuwe stof verwijdert, want dat nieuwe spul is brandbaar.
Een goed geveegde schoorsteen geeft ook een goede trek.
Een slecht of niet geveegde schoorsteen levert slechte trek op: dat zie je bij een houtkachel of een open haard al vrij snel als je gaat stoken. Dan staat de rook in je kamer.
Maar bij gashaarden merk je het niet als de afvoer niet goed werkt. Het vrijkomen van het niet zichtbare en gevaarlijke koolmonoxide gebeurt ongemerkt. Daarom kun je daarmee geen enkel risico nemen.
Goed stoken met hout
Een goed geveegde schoorsteen verdient ook goed stoken.
Dat betekent allereerst dat u goed hout stookt: goed gedroogd hout (en zeker geen geverfd of geïmpregneerd hout). Met een houtvochtmeter kunt u vooraf controleren wat de vochtigheidsgraad van uw stookhout is.
Stook uw hout op de juiste temperatuur: gebruik een schoorsteenthermometer om te checken wat de temperatuur van de schoorsteen is.
Bijzonder stoken
Het verwarmen van uw huis met kachels en (open) haarden is uitontwikkelde technologie, maar ook hier vindt toch nog innovatie plaats. Twee voorbeelden daarvan zijn de pellet-kachel en de kachelventilator.
De pelletkachel
De pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. De pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor pellets. Deze worden vanuit dat reservoir mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd (b.v. door middel van een wormschroef) en daar automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. Een pelletkachel heeft een beduidend hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard. (Wikipedia)
De kachelventilator
De warmte van uw houtkachel kunt u makkelijk verplaatsen naar een verderweg gelegen deel van uw woning met een kachelventilator. Deze plaatst u op uw kachel. Hoe hoger de temperatuur des te sneller de propellor gaat draaien; dat geeft een luchtverplaatsing tot 170 m3 per uur.