Skip to main content

Lekkage rookkanaal verhelpen

Als u ergens in uw huis een schoorsteenluchtje ruikt

Regelmatig uw schoorsteen en schoorsteenkanaal laten vegen betekent dat u uw schoorsteen goed onderhoudt.
Na langere tijd kan het dan toch zijn dat het schoorsteenkanaal zelf gebreken gaat vertonen.
Als u ergens in uw huis een schoorsteen-luchtje ruikt terwijl dat eerder niet het geval was, dan betekent dat meestal dat uw schoorsteen lekt. Het kan echter ook dat er  iets anders aan de hand is, we komen in de praktijk van alles tegen. Het kan:

  • een verstopping zijn;
  • een verkeerde plaatsing van uw haard of kachel, of;
  • een verkeerde aanleg van de schoorsteen zelf.

Als u ons inhuurt om zo'n probleem op te lossen, dan gaan we bij u ter plaatse eerst onderzoek doen.

Als we vaststellen dat het rookkanaal van de schoorsteen lekt, dan doen we meteen ook rookproeven om de lekkage(s) te lokaliseren. Wij ronden ons onderzoek af door onze conclusies met u te bespreken. Wij geven u daarbij praktisch advies hoe uw problemen het best opgelost kunnen worden.

De kosten voor een onderzoek ter plaatse zijn: € 65,--.

Flexibele pijp als oplossing

Bij aangetoonde lekkages is de beste oplossing meestal om een nieuwe schoorsteenkanaal aan te leggen. Wij doen dat door een roestvrijstalen inliner aan te brengen. Hierbij gebruiken wij de beste kwaliteit dubbelwandige flexibele pijp. Om die goed passend aan te leggen, bepalen we eerst de dimensie van het bestaande kanaal met een set houten klossen.
Deze oplossing levert een garantie op voor jarenlang onbezorgd stoken.

De kosten voor installatie van een inliner zijn: € 57,-- per strekkende meter.

Schoorsteenkap plaatsen

dsc 5208 firemaster de luxe rvs dicht 1Een goede schoorsteenkap: Firemaster DeLuxe rvs

Op een roestvrij stalen inliner, of een stalen afvoerpijp, hoort een schoorsteenkap. Zonder kap regent water in, en dat water loopt de hele pijp door. Zonder kap heeft uw kachel of haard dan in korte tijd roestproblemen. Bij een stenen schoorsteen wordt inregenend water gewoon geabsorbeerd. Dat gebeurt niet bij een stalen pijp: dat water loopt de pijp door naar beneden.

Op een bestaande stenen schoorsteen plaatsen wij alleen een kap wanneer er specifieke problemen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw kachel door windstroming via aanpalende bebouwing te weinig trek krijgt. Dat kan het plaatsen van een kap helpen om dat probleem op te lossen.
Maar er worden teveel van die kappen geplaatst omdat het commercieel nuttig is voor de verkoper en niet voor de gebruiker van de kachel of haard.

Er zijn schoorsteenkappen in allerlei kwaliteiten. Een kwalitatief slechte kap roest in een paar jaar weg; goedkoop wordt dan duurkoop. Wij hebben goede ervaringen met de Firemaster DeLuxe: die is geschikt voor intensief gebruik en heeft een lange levensduur. Wij leveren u daarom graag deze kap.